• HÖGKÄNSLIGHET - TÄNK OM DET ÄR EN GÅVA?

  Hur skulle det kännas för dig att vara den person du längtar efter att vara?
  Att tillåta dig själv att leva ditt liv fullt ut?

  DU ÄR OK PRECIS SOM DU ÄR!

  Tänk om du är ok precis som du är och att det du känner av och känner in är helt ok? Hur känns den tanken i dig? Längtar du efter att få lov att vara precis som du är? Tänk om det inte är något fel på dig? Du kanske bara är högkänslig?

   

  Högkänslighet (HSP - Highly Sensitive Person) är ett personlighetsdrag som 15-20% av jordens befolkning har, jämnt för delat mellan män och kvinnor. Högkänslighet är alltså ingen diagnos eller något som ska arbetas bort. Det är en del av den du är.

   

  Elaine Aaron som forskat länge i ämnet sammanfattar högkänslighet (HSP) genom fyra kännetecken (källa: Den högkänsliga människan av Elaine Aaron);

  1. Vi bearbetar information på ett djupare sätt . Vi sorterar in allt vi tar emot i fler fack än icke-högkänsliga.

  2. Vi blir lätt överstimulerade

  3. Vi har en högre emotionell mottaglighet och reagerar starkare på positiva och negativa upplevelser och vi har en högre empatisk förmåga.

  4. Vi uppfattar det subtila, de så sakerna som andra ibland missar men vi uppfattar.

  TÄNK OM DU FÅR VARA DU?

  Som högkänslig person är du ofta oerhört duktig på att anpassa dig. Rätta sig efter hur andra tycker och tänker, för ofta känner vi av och känner in vad som är passande eller inte. Där någonstans är det ofta lätt att tappa bort sig själv. Livet börjar kärva, kännas tungt. Känner du igen dig?

   

  Tänk om livet kan kännas lättare?

   

  Det handlar inte om att du ska ändra på dig. Det handlar inte heller om att omgivningen ska ändra på sig. Tänk om du får vara du oavsett vad det innebär? Att vi alla är olika och det även är vår styrka?

   

  Tänk om det till och med är så att om du tillåter dig själv att välja mer för dig och vara mer av den du är så tillåter du även andra att också få vara mer av de individer de är? Tänk vilket bidrag du kan vara till den här världen!

  "Jag vet nu att jag är jag och det är ok, jag är jag och jag är fantastisk och jag kan bidra till andra genom att vara jag. Hur fantastiskt är inte det! Tänk om du är menad att göra detsamma? Att din högkänslighet faktiskt är en styrka oavsett vilken bransch eller vilket yrke du har? Länge trodde jag att alla kände av och kände in och tänkte lika mycket som jag, men jag har i vuxen ålder förstått att så är det inte. Alla är olika. Jag vet att det inte är något fel med att känna allt jag känner, jag har lärt mig sätt att vända det till en superkraft i stället. Jag är oerhört lyckligt lottad att jag känner allt jag känner, jag hade inte velat ha det på något annat sätt."

  Rebecca Hedberg